۱۳۸۹ خرداد ۱۲, چهارشنبه

خودکشی در کارخانه ی فاکس کان

این خبر از سایت خبری سی ان ان به تاریخ 1 جون 2010 ، 11 خرداد 1389 برداشته شده است .

کارخانه ی فاکس کان که شرکتی در جنوب چین است و در شهر « شن ژن » واقع شده است ، در نگاه نخست ، همچون یک محیط دانشگاهی ، امن و راحت بنظر می رسد .


 کارگران جوان بسرعت از سمت خوابگاههای مدرن و تمیز خود ، به سمت غذا خوریهای بزرگ روانه شده و سپس عازم محل کارشان در خطوط مونتاژ می شوند . آنها محصولاتی از « آیفون » و « آیپد » برای شرکت « اپل» گرفته تا کامپیوترهایی برای شرکت « دل » و یا محصولاتی برای شرکت « اچ پی » می سازند .

 بیش از 300 هزار نفر در این مکان استراحت می کنند ، غذا می خورند و کار می کنند . اینجا سه بیمارستان ، یک ایستگاه آتش نشانی ، چندین سوپر مارکت و رستوران دارد که همگی در فضایی به مساحت 2300 متر مربع گنجانده شده است .



اما انگار یک چیزی ، اینجا درست نیست . آمار هشدار دهنده ای از خودکشی و یا اقدام به خودکشی کارکنان در این شرکت وجود دارد . در سال جاری ، تا به امروز ، 10 نفر در این شرکت خودکشی کرده اند . این در حالی است که سه نفر دیگر نیز خودکشی ناموفق داشته اند . این آماری است که مسئولین شرکت « فاکس کان » ارائه داده اند . و هیچکس در این شرکت تایوانی ، علت این مساله را نمی داند .


سخنگوی شرکت می گوید ما نیز این سوال را از خودمان پرسیده ایم که چرا این اتفاقات می افتد . آقای « لیو کان » می گوید که شرکت « فاکس کان » در طول 20 سال فعالیت در منطقه ی سرزمینی و بومی خود ، هرگز با چنین مشکلی مواجه نبوده است . ما سوابق و مدارک را بررسی کردیم ولی نتوانستیم هیچگونه رابطه ی مستقیمی بین شرایط کار و خودکشی ها پیدا کنیم .


در حالیکه بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی ، آمار خودکشی های این شرکت از میانگین آمار خودکشیهای چین ( 14 نفر در هر 100 هزار نفر ) پایین تر است ، اما همین تعداد از خودکشی ها در حدی قرار دارد که بتواند سبب نگرانی مشتریان شرکت « فاکس کان » گردد . « اپل » ، « دل » ، « اچ پی » و « سونی » ، همگی خواستار بررسی موضوع شده اند .


سخنگوی شرکت « اپل » در پاسخ به خبرنگار « سی ان ان » مطلبی را در وبسایت شرکت خود نشان می دهد که بیانیه ای در رابطه با مسئولیت شرکت های تامین کننده ی آن بود . در بخشی از این بیانیه آمده است « ما بر این نکته تاکید داریم که شرکت های تامین کننده ی ما ، شرایط کاری ایمن و مطمئن را برای داشتن کارگرانی سالم و تندرست ، با عزت و احترام ، فراهم کنند » . شرکت های « اچ پی » ، « دل » و « سونی » نیز بیانیه های مشابهی را منتشر کرده اند .


شرکت « فاکس کان » که مدعی آن است که کارکنانش از سلامتی مطلوبی برخوردارند نیز نگران شده است . « تری گو » - رئیس شرکت - در اقدامی بی سابقه ، بدلیل وقوع خودکشی های ماههای گذشته ، بطور رسمی و عمومی ، اعلام پوزش و عذرخواهی کرده است . شرکت نیز مشاوران بیشتری را بخدمت گرفته است که بطور شبانه روزی ، خدمات مشاوره ای تلفنی به کارکنان ارائه می دهند .


همچنین مکانی به نام « اتاق استرس » ایجاد شده است که در آن تعدادی مانکن و باتوم قرار دارد .
کارگران می توانند با باتوم ، این مانکن ها را بزنند و بدینوسیله ناراحتی های خود را تخلیه کنند .



بنا به گفته ی سخنگوی شرکت ، مجموعه ی این اقدامات ، سبب پیشگیری از خودکشی تعداد 30 نفر در ماه گذشته شده است . او می گوید « عامل اصلی خودکشیها ، مسایل عاطفی ، مسایل شخصی و فقر خانوادگی است . بعضی از کارکنان نیز به سبب خرده گیری های مدیرانشان ، احساس افسردگی می کنند »

کارشناسان می گویند که این خودکشی ها می تواند به واسطه ی فشارهایی باشد که بر کارگران مهاجر وارد می شود . این کارگران ، تعدادی جوان روستایی هستند که هرگز از خانواده دور نبوده اند . اینان ساعت های طولانی کار می کنند و احساس می کنند که تنها و آسیب پذیرند .


جئوفری کروتال ، از بولتن کار چین -گروهی غیرانتفاعی که سعی در حفظ حقوق کارگران در سراسر چین دارد- می گوید : آنها صبح از خواب برمی خیزند ، صبحانه می خورند ، سر کار می روند ، شیفتهای سخت کاری را پشت سر می گذارند و به خوابگاهشان بر می گردند و استراحت می کنند .... اینجا مکانی بسیار غیرانسانی است و کارگران ، کم ارزشتر از ماشینها هستند .


علیرغم همه ی پرسشهایی که پیرامون وقایع دورن شرکت « فاکس کان » وجود دارد ، تعداد زیادی از جوانان جویای کار در بیرون از شرکت ، آرزوی یافتن شغلی با درآمد ماهیانه ی 300 دلار را دارند . همچنین شرکت « فاکس کان » قول داده که 20 درصد به دستمزدها اضافه کند که این میزان به نسبت سایر شرکت ها ، تقریبا خوب است .

لیو ، اذعان دارد که در این شرکت ، مشکلاتی وجود دارد . مشکلاتی از قبیل عدم وجود امکانات رفاهی و تفریحی کافی . ( 15 استخر شنا و 400 کامپیوتر برای تعدادی بیش از 3000 نفر کارمند . در این شرکت ، شکایاتی از مدیران خطوط مونتاژ وجود دارد که به بهانه ی تاخیر در انجام کار در مهلت تعیین شده و یا برخی اشتباهات ، رفتارهای توهین آمیز و زننده ای با کارکنان دارند .
لیو می گوید : « تنبیه یدی و فحاشی نسبت به کارکنان ممنوع است ولی برخی مدیران ما ، به استانداردهای مدیریتی توجهی ندارند . آنها نسبت به احساسات کارگران ، حساس نیستند . لازم است که شاکله ی مدیریتی خود را بهبود بخشیده و سامانه ی حمایتی از کارکنان را ایجاد نماییم » .










۲ نظر:

  1. یکی می گفت از درد جدایی یکی می گفت عزیزم زردک میخواهی...
    ما اینجا جویای کاریم اونا اونجا با کار درگیرن...

    پاسخحذف

بازدیدکننده ی گرامی ، از اینکه بنده رو مفتخر به دریافت نظرات ارزشمند خودتون می کنید ، متشکرم . حسین حقگو

Free counter and web stats