۱۳۸۹ آذر ۲, سه‌شنبه

آبادان و اهواز در زمان ساسانیان

در آبادان مناره ی دریایی ساخته بودند که شب ملاحان را راهنما باشد و آن مناره عهد اسلام هم تا قبل از مغول همواره تعمیر و تجدید می شد ، چنان که ناصر خسرو در سیاحتنامه ی خود آن را وصف نموده است . 
شهر آبادان آن زمان در ساحل دریا بوده ، ولی اکنون چنین نیست ، زیرا بر طبق حسابی که کرده اند به علت رسوب لای و لجن شط سالی 82 پا خشکلی ساحل زیاد می شود . پس هر قرن یک میل و نیم آب عقب می کشد . 
مقابل شط العرب یعنی بهمن شیر قدیم ، بهمن شیر جدید بوده که دو بندر مهم آن اهواز و محرزه ، هزار سال قبل نیز موجود بوده ولیکن نام فارسی محرزه یا محمره را نیافتیم . 
در قرن چهارم اسلامی مابین محمره و شط العرب ترعه ی کوچکی یادگار ساسانیان بوده ولی ویرانه گردیده قابل کشتی رانی نبوده ، لهذا جهازات از شط کارون به خلیج فارس می آمدند و از آنجا باز به شط العرب وارد می شدند ، ولیکن عضدالدوله دیلمی ، ترعه ی ویرانه را با مصارف بسیار وسعت بخشیده ، محمره را به طوری که امروز هست با شط العرب مربوط ساخت . 
در کنار فرات ، شهرهای ایران از سمت شمال عبارت بوده است از شهر فردا ، آنه ، الوسه ، نویسه ، هیت ، رب ، فیروز شاپور یا انبار حیره نزدیک کوفه ، و عده ی بسیاری از بلاد و دهات آبادان که مورد تذکار ندارد . 


منبع :
کتاب « شهربانو » 
نویسنده : علی اصغر رحیم زاده صفوی 
چاپ دوم : 1387
تعداد : 1500
چاپ : وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - سازمان چاپ و انتشارات 
شابک : 2-44-8940-964-978
بها : 9000 تومان 
ناشر : انتشارات سمیر - دبیر
پینوشت :
  • برای دیدن کلیه ی مطالب مربوط به یک موضوع در پایین همین مطلب و در قسمت برچسبها ، بر روی کلمه ی مربوطه کلیک کنید . 
  •  با کلیک بر روی کلمه ی « نظرات » در پایین همین متن ، می توانید نظرات و اندیشه های خود را در ارتباط با این نوشتار ، بنویسید ، تا هم من و هم دیگر خوانندگان ، از نظر شما بهره مند شوند .

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

بازدیدکننده ی گرامی ، از اینکه بنده رو مفتخر به دریافت نظرات ارزشمند خودتون می کنید ، متشکرم . حسین حقگو

Free counter and web stats